Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Manó élővilág és egyéb manók

 

Kép

Előadás /Nyíregyháza 2002. november 18./ Könyvtári KisHíradó, 2002.december/

Ez év februárjában már részt vettem előadásommal a Gyerekkönyvtáros Műhely továbbképzésén, melynek címe a - CD-ROM-ok használata a gyerekkönyvtári foglalkozásokon - volt.  Budapesten dolgozom, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII. kerületi könyvtárában - mint gyerekkönyvtáros - immár 24 éve. Végzettségem szerint könyvtárostanár és népi játék és kismesterség oktató vagyok. Könyvtáram Budapest negyedik legnagyobb könyvtára, gyerekolvasóinak száma 1400 fő. Jelenleg érdekes helyzetben van, épp felújítás alatt áll, már május óta. A megnyitás után a vezetőség koncepciója szerint a XXI. század könyvtára lesz. „Pénz, paripa, fegyver” adva van. Ez a megnevezés sok mindent takar, jót is, rosszat is. A nyitás után a gyerekkönyvtárba bevonul a modern technika. Sok mindenben kell változtatnunk. Kezdve azzal, hogy számítógépes kölcsönzéssel találkozik a hozzánk érkező gyerek. A gyerekkönyvtárban külön gép lesz a katalógushasználatra, aminek használatára meg kell tanítanunk a gyereket. Külön bemutató foglalkozásokat fogunk szervezni ennek elérésére. 4 gép lesz ingyenes Internet használatra, itt figyelemmel kell kísérnünk - a segítségnyújtáson kívül - hogy megfelelő oldalakat nézegessenek.

Segítséget nyújtunk saját honlap szerkesztésben, levelező postafiók létrehozásában. Természetesen mindennek ára van, mert így polcokat vesztünk. Könyvállományunk száma jelentősen megcsappan, szinte a felére csökken. Mindennek megélését majd csak a gyakorlatban fogjuk megtapasztalni.

Ez a jövő, most térjünk vissza a múltba, hogy eddig mit tettünk meglévő eszközeinkkel.

A CD-ROM-okat 1999 óta használjuk gyerekkönyvtárunkban foglalkozásaink színesítésére. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a gyerekek képzeletét jobban megmozgatja mai világunkban a mozgókép, fontos a gyors információ elérése. A CD-ROM bemutatók után a témához kapcsolódó könyveket keresünk, nézegetünk. Ebből a kínálatból legtöbbször kölcsönöznek is a gyerekek.

Múlt alkalommal az Enciklopédia Humana Hungarica történelmi sorozat CD-ROM-jaival ismerkedtünk meg. Említés szinten szóba került a Manó élővilág c. CD-ROM is. Ez a CD-ROM szintén egy sorozat része. Most ezt a Manó családot hoztam el bemutatásra. 

Hogy kik is a manók? Sok mesében találkozunk velük, kedves kis lények, emberi tulajdonságokkal felruházva. Ebben a sorozatban igen segítőkészek, és tudásra vágyóak. Ők kísérik végig a gyerekeket a tudományokkal való ismerkedés útján. Hogy kiket is? hát az igazi embermanókat. Akik már kinyílnak a világ nagy dolgai felé, és mindent tudni szeretnének. Tehát mindenképp a kisebb gyerekeknek ajánlhatók, bár a gyermeteg lelkű felnőttek is jól szórakozhatnak vele, sok ismeretet szerezhetnek.

A sorozatról összefoglalóan annyit, hogy nagyon könnyen kezelhető. Első lépésként figyelembe kell venni meglévő számítógépünk felszereltségét. Szükséges, hogy legyen CD-ROM meghajtó és hangkártya a gépben, csatlakoztatva legyen két hangfal is, mert mindegyik hang,- zeneanyagot is tartalmaz. 500-600 MB-nyi szabad terület is fontos meghajtónkon, mely a feltelepítéshez, használathoz kell. Nem igényel nagyobb telepítési tudományt. Futtatásához nem szükséges komolyabb számítógép, kivétel az utolsó részként megjelent Manó Magyarország, mely Pentium számítógép használatát ajánlja. A sorozatot úgy is érdemes végignézni, hogy az eltelt idő alatt /1996-2002/ mennyit fejlődött a számítástechnika világa.

A sorozat részei:

Manó olvasás 5-8 éves korig

Manó matek 5-8 éves korig

Manó kaland 5-10 éves korig

Manó ABC 6-10 éves korig

Manó muzsika 6-10 éves korig

Manó angol 7-12 éves korig

Manó élővilág 7-13 éves korig

Manó IQ 6-12 éves korig

Manó Magyarország 10-14 éves korig

Akkor induljunk el együtt a manókkal, kalandozzunk az ismeretek világában:

Így az első CD-ROM, amit bemutatok, a Manó kaland.

Jaca manó köszönt, a kísérő kiválasztása után el lehet jutni Gombdombra, és Kártyavárra. Gombdombon az idővel, időjárással, az anyagokkal,  Kártyavárban az iskolával, közlekedéssel, lakóhellyel, családdal, mesterségekkel kapcsolatos fogalmakkal ismerkedhetünk.

Az időnél pl. az óra ismeretével, múlt, jelen, jövő fogalmával, a hét és hónap napjaival, évszakokkal, naptárral.Az időjárásnál egy időjárásváltoztató gép segítségével a csapadékkal, felhőzettel, széllel foglalkozunk.Az anyagoknál egy hőlégballonos kiránduláson vehetünk részt.

 A zene, a hangok világába kalauzol a Manó muzsika.

Segítenünk kell a három manónak, hogy beköltözhessenek a várba. Ehhez feladatokat kell megoldani. Festményes manó: zeneszerzők arcképcsarnoka, életrajz, főbb művek felsorolása, meghallgatása. Lexikonos manó: zenei kifejezések szótára. Kottás manó: dalok meghallgatása

 A játékos nyelvtanulást segíti a Manó angol.

Nyitott könyv, melynek bal oldalán témacsoportok vannak, ebből lehet választani. A jobb oldali virágszirmok kinyílnak a helyes feladatmegoldás után. A papírtekercsről párbeszédes részeket lehet választani, ami a szövegkönyvben látható, és a kiejtést is hallhatjuk. A kotta ikonra kattintva dalokat hallhatunk, a ceruzásdobozra kattintva feladatokat oldhatunk meg. 5 feladat tartozik ide, a nyuszi ellenőrzi a feladat helyességét.   

Könyv ikon: angol-magyar, magyar-angol szótár, szavak kiejtése.  

 Manó élővilág: 6-10 éves korú gyerekeknek ajánljuk, a természetismeret tantárgy 2. osztályos anyagát dolgozza fel. A nyitólapon bemutatkozik Albert professzor, aki játékra hívja a gyerekeket. /többen lehet játszani/ Be kell gépelni a gyereknek a nevét, és kezdődhet a játék. Öt fő témakör van, ezek közül lehet választani. A témakört megnyitva a játék egy mesével kezdődik, a manók adják a feladatot. Egy pókfonálon gyöngyszemek vannak, annyi gyöngyszem, ahány feladat van. Ha helyes a válasz, akkor a fehér gyöngyszem pirosra változik, és pontot kap a játékos. Előtte lehet lesni is: a feladat helyes, vagy helytelen megoldását a fán lévő virág jelzi /vagy elhervad, vagy kinyílik/ A gomba kalapján megjelenik a pontszám. Ha nem sikerül a feladatot megoldani, a javításhoz többféle segítséget kap a gyerek. A földön egy könyv van, ami számos fontos tudnivalót tartalmaz. Noé bárkájára kattintva 230 állat és növényfaj mutatkozik be filmekkel, rajzokkal, fotókkal, és az állatok hangjával illusztrálva. A kérdőjelre kattintva megjelenik a professzor, aki segítségként magyarázatot ad a feladat megoldásához.

A nyitóoldalon lévő könyvespolcon van egy dobogó, ahol a játék végén meg lehet nézni, hogy ki hány pontot szerzett.

 Az életben sokszor kerülünk kapcsolatba IQ tesztekkel. A gyerekek intelligencia szintjének felmérésénél segít ez a CD-ROM, melynek címe Manó IQ. A nyitó oldalon három számítógép vár. A vizuális nevű a képek, formák, színek, a terefere a beszédhez kapcsolódó próbák, és a számtalan nevű a számokkal kapcsolatos feladatokhoz juttat el. Ha a bagolyra kattintunk, itt egy vegyes teszt vár.

A negyedik b. osztályának nagyon jó dolga van, űrhajóval megy osztálykirándulásra. A kirándulás célja Magyarország felkeresése. Magyarország megismerését szolgálja a Manó Magyarország. 11 tájra osztják hazánkat, a színes palettáról választva megismerkednek a tájegység domborzatával, vízrajzával, közlekedésével, településeivel, növény,- és állatvilágával, természet,- és környezetvédelmével, éghajlatával, látnivalóival. Feladatok megoldásával ellenőrizhetik tudásukat.

Jó kalandozást!

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 253558
Hónap: 2086
Nap: 26