Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CD-Romok: Emese álma 2002

  image26.gifA CD-ROM-ok használata a gyerekkönyvtári foglalkozásokon 

 /Könyvtári kisHíradó, 2002.március/

 Előadás /Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyermekkönyvtáros Műhely, Nyíregyháza 2002. február 25./      

Budapesten dolgozom, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVIII. kerületi könyvtárában - mint gyerekkönyvtáros - immár 24 éve. Végzettségem szerint könyvtárostanár és népi játék és kismesterség oktató vagyok. Könyvtáram Budapest negyedik legnagyobb könyvtára, gyerekolvasóinak száma 1400 fő. Jelenleg érdekes helyzetben van, épp felújítás alatt áll, már május óta. A megnyitás után a vezetőség koncepciója szerint a XXI. század könyvtára lesz. „Pénz, paripa, fegyver” adva van. Ez a megnevezés sok mindent takar, jót is, rosszat is. A nyitás után a gyerekkönyvtárba bevonul a modern technika. Sok mindenben kell változtatnunk. Kezdve azzal, hogy számítógépes kölcsönzéssel találkozik a hozzánk érkező gyerek. A gyerekkönyvtárban külön gép lesz a katalógushasználatra, aminek használatára meg kell tanítanunk a gyereket. Külön bemutató foglalkozásokat fogunk szervezni ennek elérésére. 4 gép lesz ingyenes Internet használatra, itt figyelemmel kell kísérnünk - a segítségnyújtáson kívül - hogy megfelelő oldalakat nézegessenek.

Segítséget nyújtunk saját honlap szerkesztésben, levelező postafiók létrehozásában. Természetesen mindennek ára van, mert így polcokat vesztünk. Könyvállományunk száma jelentősen megcsappan, szinte a felére csökken. Mindennek megélését majd csak a gyakorlatban fogjuk megtapasztalni.

Ez a jövő, most térjünk vissza a múltba, hogy eddig mit tettünk meglévő eszközeinkkel.

A CD-ROM-okat 1999 óta használjuk gyerekkönyvtárunkban foglalkozásaink színesítésére. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy a gyerekek képzeletét jobban megmozgatja mai világunkban a mozgókép, fontos a gyors információ elérése. A CD-ROM bemutatók után a témához kapcsolódó könyveket keresünk, nézegetünk. Ebből a kínálatból legtöbbször kölcsönöznek is a gyerekek. A millennium évfordulójára emlékezve sok magyar mondát dolgoztunk fel. /pl. Rege a csodaszarvasról, Emese álma, Vérszerződés, Fehérló / Ehhez nyújtott jó segítséget az "Emese álma” c.  CD-ROM, - mely az Enciklopédia Humana Hungarica sorozat első része - kitűnő kép és információanyagával. Azóta már megjelent szinte a teljes sorozat, az utolsó XX. századdal kapcsolatos rész még feldolgozás alatt van. Ez a nagyszerű sorozat Magyarország történelmét, nyelvtörténetét, irodalmát, művészetét, egyháztörténetét, életmódját követi végig, a nagy történelmi korszakokra felbontva.  

A sorozat CD-ROM-jai:

- Emese álma. A magyar őstörténet és az államszervezés kora (a kezdetektől-1038 ig)

- A Vazul-ág.  Árpád házi királyok Szent István után (1038-1301)

- A lovagkirályok. Az Anjou és a Zsigmond kor (1301-1437)

- Pannon reneszánsz. A Hunyadiak és a Jagello kor (1437-1526)

- Kereszt és félhold.  A török kor (1526-1699)

- A kétfejű sas. A Habsburg uralom (1699-1790)

- Haza és haladás. A reformkortól a kiegyezésig (1790-1867)

- Kettős kötődés. Osztrák-Magyar Monarchia (1867-1918)

Magyarok a 20.században. (1918-2000) előkészület alatt

A foglalkozások iránt nagy érdeklődés mutatkozott, így "Történelmi múltunk megismerése" címmel történelmi sorozatot indítottunk, és folyamatosan, megjelenésükkel egyidőben feldolgoztuk a CD-ROM-okat, melyek bemutatását havi programként kínáljuk a pedagógusoknak.

- Emese álma.  CD-ROM bemutató, hun-magyar mondák. Tarsoly készítés.

- A Vazul-ág. CD-ROM bemutató, Árpád-házi királyaink, a kódexek világa. Iniciálé készítés.

- A lovagkirályok. CD-ROM bemutató, a lovagi életmód. Anjou zászló készítés.

- Pannon reneszánsz. CD-ROM bemutató, Mátyás kora. Kódexborító készítés

- Kereszt és félhold.  CD-ROM bemutató, törökkor Magyarországon. Céhlevél készítés.

- A kétfejű sas. CD-ROM bemutató, a Habsburgok kora. Zászló készítés.

- Haza és haladás. CD-ROM bemutató, a reformkortól a kiegyezésig. Párta és süveg készítés.

- Kettős kötődés. CD-ROM bemutató, az Osztrák-Magyar Monarchia. Keszkenő és zsinóros dísz készítés.

 A CD-ROM-ok nagy erénye, hogy mindegyik ikonrendszere, kezelési módja azonos, így ha egy CD-ROM használatát kellőképp megtapasztaltuk, bátran kezelhetjük a többit is. Feltelepítése egyszerű, segítséget ad a CD borító leírása. Első lépésként figyelembe kell venni meglévő számítógépünk felszereltségét. Szükséges, hogy legyen CD-ROM meghajtó a gépben, csatlakoztatva legyen két hangfal is, mert mindegyik hang,- zeneanyagot is tartalmaz. 500-600 MB-nyi szabad terület is fontos meghajtónkon, mely a feltelepítéshez, használathoz kell. Főképp az újonnan megjelentek igen nagy helyigényűek.  

Az érdeklődő iskolai csoportok szempontjából szerencsésebbek a kis létszámú osztályok, így mindenki jól láthatja a számítógépet. /sajnos íráskivetítőnk nincs/ Ha nagyobb létszámú osztályt fogadunk, akkor a gyerekek felével leülünk a számítógép elé, a másik felével kutatómunkát végzünk az adott korral kapcsolatban. A következő feldolgozott terület a természetismerettel, környezetvédelemmel kapcsolatos. Itt 4 CD-ROM-ot emelek ki a szintén nagy kínálatból. Mindegyik CD nagy előnye, hogy ezeket már telepíteni sem kell, „maguktól” elindulnak. Természetesen itt is fontos az előbbi sorozatnál leírt feltételek megléte.  

Manó élővilág

6-10 éves korú gyerekeknek ajánljuk, a természetismeret tantárgy 2. osztályos anyagát dolgozza fel. A nyitólapon bemutatkozik Albert professzor, aki játékra hívja a gyerekeket. /többen lehet játszani/

Be kell gépelni a gyereknek a nevét, és kezdődhet a játék. Öt fő témakör van, ezek közül lehet választani.

A témakört megnyitva a játék egy mesével kezdődik, a manók adják a feladatot. Egy pókfonálon gyöngyszemek vannak, annyi gyöngyszem, ahány feladat van. Ha helyes a válasz, akkor a fehér gyöngyszem pirosra változik, és pontot kap a játékos. Előtte lehet lesni is: a feladat helyes, vagy helytelen megoldását a fán lévő virág jelzi /vagy elhervad, vagy kinyílik/ A gomba kalapján megjelenik a pontszám. Ha nem sikerül a feladatot megoldani, a javításhoz többféle segítséget kap a gyerek. A földön egy könyv van, ami számos fontos tudnivalót tartalmaz. Noé bárkájára kattintva 230 állat és növényfaj mutatkozik be filmekkel, rajzokkal, fotókkal, és az állatok hangjával illusztrálva. A kérdőjelre kattintva megjelenik a professzor, aki segítségként magyarázatot ad a feladat megoldásához.

A nyitóoldalon lévő könyvespolcon van egy dobogó, ahol a játék végén meg lehet nézni, hogy ki hány pontot szerzett. Könyvtárunkban nagy lelkesedéssel használják a gyerekek, miközben játszva tanulnak.

 Erdők, mezők, vízpartok élővilága

Alsós korosztálynak ajánljuk, már 2. osztályos kortól. Ezt a CD-ROM-ot a könyvkéréseknél is oly gyakori élőhely és tápláléklánc megismertetésénél, gyakorlásánál használjuk. A főoldalról 6 témára lehet elugrani. Mindegyik témánál van album, ahol az album ablakai kinyílnak, és a kép körül kis ismertető szöveg mutatja be a kiválasztott növényt, állatot. A diavetítés lehetőségénél a képeket egyenként és folyamatosan is meg lehet nézni. A diavetítésen kívül filmvetítések is bővítik az ismereteket.

- Vizek növényei: játékkal kezdődik, kattintással át lehet „varázsolni” a képeket. Itt a természet,- és környezetvédelem kérdéseiről lehet beszélgetni a gyerekekkel.

- Mezők növényei: táplálékláncot látunk kis filmbejátszásokkal. Az album különlegessége, hogy a természet patikája címmel a vadon termő gyógynövényekkel és felhasználásukkal ismerkedhetünk.

- Az erdő növényei: szintén jól használható táplálékláncot és albumot nézegethetünk.

- Vizek állatai, mezők állatai, erdők állatai: Ennél a három témánál a megnyíló élőhely képen megjelennek a helyre jellemző állatok. Az állatos témáknál a CD-ROM felkínálja az előbbi lehetőségeken túl a játék lehetőségét is, vagyis totó formájában mérhető le a gyerekek tudása az adott témában. Itt csapatokra lehet  osztani a gyerekeket, és vetélkedőjátékot szervezni. A totó végén értékelés mutatja, hogy hány helyes válasz volt. 

Halak, kétéltűek, hüllők

4. osztályos kortól ajánljuk. A nyitóoldal egy nagyon impozáns természeti kép. A béka, a kígyó és a hal képére kattintva, /mely közben hangot is hallat/ lehet a választott fajról további ismereteket szerezni. A fajról először rendszertanilag, élőhely szerint tájékozódhatunk.

A fajlistáról választva a névre kattintva az állatról sok mindent meg lehet tudni. Különleges értéke ennek a résznek, hogy az állatok védettségével, természetvédelmi helyzetével kiemelten foglalkozik. 

Emlősállatok

Felsős korosztálynak ajánljuk. A CD-ROM a bevezető részben általánosan mutatja be az emlősállatok faját őslénytan, anatómia, és szaporodás szempontjából. Majd a fajleírások között rendszertani sorrend, és ABC sorrend szerint lehet válogatni. A gyerekek itt nagyon szeretnek a listából választani, és ezzel a fajjal ismerkedünk meg közelebbről. Itt láthatjuk a kiválasztott állat nyomát, általános leírását, koponyáját, elterjedését /térképmellékleten/, életmódját. A CD előnye, hogy az állatok hangját is hallani. A CD-ROM-al való ismerkedést a felajánlott kirakó játék megoldásával zárjuk.

Az előadás zárásaként a Műhely tagjainak sok türelmet, /a technikai feltételek megszerzése iránt/ és lelkesedést, további jó munkát kívánok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 261140
Hónap: 994
Nap: 38