Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekek és fiatalok az EU-ban 2003

eger2.jpgEgri más/két/naposság..

Hogyan érinti a gyerekeket, a kultúrát, a könyvtárakat az EU? – országos gyerekkönyvtáros konferencia Eger, 2003.11.07-08.

 /Könyvtári Híradó, 2003.december/

          Ez év áprilisában a NKA Könyvtári Szakkollégiumának pályázata kapcsán nagy fejtöréssel és közvélemény kutatással eme téma mellett döntöttünk. Bár már lerágott csontnak tűnt EU-val foglalkozni, de minket igazából a saját bőrünket érintő kérdésekre várt válaszok, és továbblépési lehetőségek érdekeltek. A konferenciának Eger adott helyet, melyet az MKE Heves Megyei Szervezetének elnöke ajánlott fel.  Ötletünket és pályázatunkat a NKA 300 ezer Ft-al támogatta, amit a konferencia napjáig sem sikerült átutalnia. Így mint jelen ciklus szekcióelnöke felvettem könyvtári fizetésem, és így teli zsebbel:-), és azzal a tudattal indultam Egerbe, hogy a főbb lyukakat ezzel majd csak betömöm, aztán biztos megoldódik a dolog. /bár bizonyos adósok börtönének képe felrémlett előttem../ Ez időre már annyian jelentkeztek az ország számos pontjáról a konferenciára, hogy semmilyen módja nem lett volna az elhalasztásnak.

A magamban hordozott kételyek apró cserepei is lehulltak rólam, amikor megérkeztem Egerbe. Lenyűgözött a város szépsége – mint egy igazi gyöngyszem – és a pesti embernek oly furcsa lassabb, nyugodtabb élettempó fogadott, ahol kedves, segítőkész emberek vártak. Innen már nem volt megállás, a két nap eseményei útjára indultak.

A helyszín a Szent Hedvig kollégiumban volt, Dobó István szobrának szomszédságában. Egy ideig vártam a nővéreket apácaruhában, helyettük az egri könyvtárosok tűntek fel, akik épp a konferenciaterem berendezésével foglalkoztak. A környezet pillanatok alatt EU-sá vált, kék székek, az igazgatónő hazaszaladt kék abroszért a meglévő csicsás helyett, és az előadói asztal díszévé egy sárga cserepes krizantém vált, melyet csak elölről volt szabad nézni, mert a hátulját már levágták korábban egy másik rendezvény számára. Majd a tüdőtágulatot okozó lufik tömege, és létrán egyensúlyozás gyakorlata. Záró esti programként még felkerestem az egyik egri borüzletet, hogy az előadók részére ajándékot vásároljak. Az eladó hölgy hallván, hogy itt valami konferencia készül, rögtön ajánlotta a nemtudommilyen évjáratú, és fajtájú kitűnő bort, melynek palackja 18 ezer Ft-ot nyomott latba. Szoroztam magamban kilenccel, hát..maradtunk a 430 Ft-os egri leánykánál. Persze ázsióm ettől nagy léptekkel csökkent.

Felvirradt a konferencia napja! A résztvevők sorra érkeztek, volt, aki már előző nap nekiindult, ki hajnalban, hogy hallhassa első előadónkat, Zongor Attilát, a Kultúrpont Iroda vezetőjét. Telt, múlt az idő, és Attila sehol. A levezető elnök ilyenkor tud kilókat fogyni. Majd az egri Városi TV riportja közben, már legalább mobilon életre kelt, hogy nem tud sehol parkolni. Egy könyvtáros elé ment, könyvtáros is eltűnt. Újabb könyvtáros indult keresésére..eszembe jutott a kisgömböc meséje, de minden mesének jó a vége, megérkezett Attila. Lenyűgöző egyénisége, tudása, kitűnő előadói tehetsége még a szunyókálást tervező könyvtárosok szeméből is kiverte az álmot.

A Kultúrpont Iroda az EU és a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma közös irodája. Ők koordinálják a pályázatokat, a lehetőségeket. Az EU-ban a támogatás kb. 1%-a jut kultúrára, azaz a kultúra az EU-ban mellékes terület. Semmiképpen sem pótolja az állami, illetve önkormányzati, tehát nemzeti feladatokat. Ez az egy százalék részben a Kultúra 2000 pályázat, ez kifejezetten kulturális intézményeknek kulturális célra szolgál. Minden évben vannak fő támogatási területek, pl. 2004 a kulturális örökség éve lesz, beleértve a könyvtárakat is. Aki a Kultúrpont Irodában regisztrálja magát, azt kiértesítik az összes pályázatról, még hírlevelet is kap.(évi 200 pályázat). A Kulturpont Iroda tevékenységei közé tartozik a promóció, a pályázati tanácsadás és a partnerkeresés. Olyan akkreditált továbbképzéseket tart, amelyek beleszámítanak a könyvtárosok hét éves továbbképzésébe. (Pl. Kultúra és az EU, EU pályázati tréning stb.) Elérhetőségük: www.kulturpont.hu – itt lehet regisztrálni, és információkhoz jutni.

Bár nyugodtan hátradőlhettem volna székemben, de közben szembesültem azzal, hogy következő előadóink sem érkeztek még meg. Előadó mobilja kikapcsolva. De aztán egyszerre mindketten jókora késéssel. Később kiderült a parkolás ördöge őket is elérte..újabb súlyfölöslegvesztés..

Kaizinger Rita az EU Tájékoztatási Központot képviselte, és a gyerekkönyvtárak szerepéről beszélt az európai műveltség megőrzésében. A kultúra nem esik közösségi szabályozás alá – mint Attila is elmondta - de vannak különböző programok, amelyekbe be lehet kapcsolódni. Az oktatási programok közül vannak általános iskolai és középiskolai programok. A K + F 6 (kutatás-fejlesztés) program célja a felhasználóbarát információs társadalom, ide tartozik például a könyvek digitalizálása. Az E-EUROPE (elektronikus Európa) célja az, hogy az EU legyen 2010-re informatikai szempontból a világ leggyorsabban fejlődő térsége. A gyerekkönyvtárak feladata „egyszerű”: mivel mindenféle kutatás és tapasztalat szerint a gyerekek az utóbbi időben kevesebbet olvasnak, inkább videóznak, CD-ROM-oznak, interneteznek, ezeket a lehetőségeket kell felhasználni azokra a célokra, amiket eddig könyvekkel értünk el. Nagyon nagy szerep hárul a nyelvtudásra. Sok művet kellene idegen nyelvre lefordítani (pl. az olasz nyelvre már régen lefordított „Pál utcai fiúk”Olaszországban az elemi iskolákban ajánlott olvasmány). Az előadó elérhetősége: kaizinger@etk.info.hu

A résztvevő könyvtárosok lázas gyorsassággal jegyzeteltek, még a légy zúgását is, ha lett volna e késő őszi napon.

Egry Zsuzsanna (Mobilitas Információs Szolgálat) az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 programját ismertette. A Mobilitas Információs Szolgálat a Gyermek, Ifjúsági, Családi és Sport Minisztérium alá tartozik. Az EU Ifjúság 2000-2006 programjának a Mobilitas a magyarországi gazdája. A program célcsoportja a 15 és 25 év közötti fiatalok. A program célja, hogy a célcsoportot bevonják a közösség életébe, megismerjék egymást és kialakítsanak egy európai öntudatot. Ehhez a pályázati rendszer az eszköz. Ebben vannak fejlesztési projektek, azaz tanulmányutak, képzések, konferenciák, ismerkedések szervezése. Ennek lehetne a gyerekkönyvtár a helyszíne, mert a gyerekkönyvtárban nincs polgármester, nincs osztályfőnök, semmiféle intézményes dolog nincs jelen. A Mobilitas nem csak pályázatokkal foglalkozik, hanem pályázati és személyes tanácsadással, partnerkereséssel is.  Elérhetőségük: www.mobilitas.hu

A tollak sercegése tovább folytatódott, tisztelettel figyeltem könyvtáros társaim, hogy milyen nagy koncentrációval figyelnek. A három előadás után elérkezett az ebéd ideje. De a gyorsan bekapott ebéd közben is összedugott fejeket láttam, ahogy a felkínált lehetőségeket mérlegelik, tapasztalatokat cserélnek. Eközben a kisgömböc ihletésére eltűnt a technikus, így következő előadónkkal közösen fedeztük fel a könyvtári laptop rejtelmeit, és elronthatósági forrásait. De sikerült! Ebéd után sem jött el a szunyókálás ideje.

Cseh Tímea (Tempus Közalapítvány Oktatási Központ)a Socrates program 2004 pályázati lehetőségeiről beszélt. A Tempus Közalapítványt az Oktatási Minisztérium felügyeli, célja az EU integráció az oktatás területén. Programjai a Világ-nyelv, ez nyelvoktatás program, a Socrates, ez az Európai Bizottság oktatást támogató programja, a Leonardo, ez szakképzési program, a SAKK, ez felkészítés a Strukturális alapokkal történő élésre. Következő alprogramjai vannak: a Comenius a közoktatás minőségéről, az Erasmus a felsőoktatásról, a Grundvig a felnőtt és iskolarendszeren kívüli oktatásról, a Lingua a nyelvoktatásról, a Minerva a nyitott- és távoktatásról szól, de alprogram a megfigyelés és innováció, a közös akciók, a kiegészítő rendelkezések. A pályázatokat vagy Brüsszel, vagy a szervezet bírálja el. Elérhetőségük: www.tpf.hu

A négy előadás után egybehangzóan megállapítottuk, hogy nem elméleti előadásokat hallhattunk, hanem rengeteg olyan információt kaptunk, amely fontos, és továbblépésre sarkall. Az előadók fiatalos lendülete, felkészültsége ránk is átsugárzott. A nagy mennyiségű szóróanyag, amit hoztak, pillanatok alatt gazdára talált. Majd gyors tereprendezés az induló komplex könyvtári vetélkedő számára, melyet „Mesélő Európa” címmel fémjeleztünk. A közben rejtekben feltűnt és újból eltűnt technikus megszabadított minket minden technikai összeköttetéstől. Ezzel a vetélkedő kezdetén szembesültünk, hogy még a mikrofon se..A nézők nagy drukkolással segítettek. Talán be kéne kapcsolni?..talán be kéne dugni a konnektorba azt a vezetéket?.az erősítőhöz melyik kábel is vezet? Közös erővel legyőzetett a probléma. A gyerekek az egri Esterházy Tanárképző Főiskola gyakorló általános iskolájának tanulói voltak, mindegyikük az egri gyerekkönyvtár hű olvasója. Jót játszottunk!

A másnap /no, nem az egri borok miatt:-)/, sem kezdődött problémamentesen. Két előadónkkal próbáltuk felfedezni az előző nap már megismert laptop CD bemeneti lehetőségét. A CD meghajtó inkább tűnt egy kibelezett csirkének, mely teljes tartalmát mutogatta felénk. Így előadónk nem merte ide be, mert tartott attól, hogy előadása csődbe jut. Felmerült, hogy átcipelünk egy gépet a Megyei Könyvtárból, de a technikus mellett döntöttünk, ki mord képpel megjelenve három golyón hangos kattanással átnyomva életre keltette. Strapabíró CD volt. Most Teveli Jutka fogyott..

S. Kukor Ferenc (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár) az Euroatlanti Integrációs Gyűjteményt mutatta be a FSZEK Központjában. A Gyűjtemény kialakulásáról beszélt, a használók köréről, akik főképp diákok. Elhelyezése ideális, mert metszéspontban van, közvetlenül három helyről is megközelíthető. Ismertette az állomány nagyságát, összetételét. Majd az Európai Uniós Könyvtári Tájékoztatási Programra került sor, melynek a 19 megyei könyvtár mellett a FSZEK is tagja. A program célja a közkönyvtári hálózat bekapcsolódása a tájékoztatási munkába. A fejlesztési tervek között szerepel a FSZEK honlapján szereplő EU link. Az előadó elérhetősége: kukorf@fszek.hu

Fontosnak tartottam S. Kukor Ferenc kimerítő és egyéni humorú előadását, mert az ismeretek olyan könyvtáros réteghez jutottak el, akik tájékozatlanok ebben a témában. /gondolok itt a városi fiók, - községi gyerekkönyvtárosokra/ Innentől biztosítva, hogy megnő Központi Könyvtárunk amúgy is gyér forgalma :-)

Teveli Judit (Könyvkereső KFT) az EU szakirodalmát mutatta be a magyar hivatásos könyvszakmai műhelyekben. A www.konyvkereso.hu szerénytelenség nélkül a legjobb forrás. Szolgáltatásai közé tartozik a tájékoztatás és a vásárlás. Tájékoztat az 1992 óta megjelent könyvekről, illetve újdonságokról, valamint árakról, könyvesboltokról, szakmai programokról, könyvtárak adatairól. Virtuális könyvkereskedelmet folytat. A teljes adatbázisban EU dokumentumra 328 vonatkozó címet kapunk, ebből 219 cím kapható. A honlapon a találati oldal érdekes: megjelenik a borító képe, majd következik egy szinopszis és különböző linkek (pl. kritikák). Szolgáltatásuk része a SULI+, itt tankönyvekről, civil szervezetekről, pályázatfigyelésről van szó.

A felkínált lehetőséget szívesen fogadták a könyvtárosok, nagyrészt ezt a szolgáltatást sem ismerték. Különösen a honlapnak az a része keltette fel érdeklődésüket, hogy írók, költők életrajza, könyvismertetések, kritikák is találhatók rajta. Csekély számú kézikönyvtári állományuk kiegészítéseként, és a jobb tájékoztatási munka eszközeként fogadták.

A konferencia zárása után útnak indultunk a gyönyörű barokk stílusban épült Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárba. Záporoztak a kérdések, a kísérő könyvtárosok kedvesen végigkísértek birodalmukban, mely elég mostoha körülmények között működik. Külön épületben van a felnőtt, a gyerekkönyvtár, és a zenei gyűjtemény. 2005-re várják az új épület átadását. Majd a Főegyházmegyei Könyvtárba is bebocsátást nyertünk. Bármennyire is gépek között dolgozunk, az „ősnyomtatványok” között kibújt belőlünk az „őskönyvtáros”. Sétánk megkoronázásaként az egri várat vettük be. Idegenvezetőnk elvitt olyan helyekre is, ahová nem szabad más pór halandónak. /juj, hogy miket láttunk, és hallottunk!/

Végezetül búcsút vettünk a vendéglátó könyvtárosoktól, és Egertől. Ígértük, hogy 2005-ben visszatérünk. Bár az ismert könyvtárépítések tempója miatt..

U.i.: Az előadásokról szóló összefoglalót S. Kukor Ferenc tollából, és engedélyével merítettem, mert ő nyugodtan sercegtethetett, míg a szervező meg ugye ..

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 258422
Hónap: 2258
Nap: 51