Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Impressziók és szekcióülés 2000

52243909.jpg2000.évi MKE vándorgyűlés, Esztergom 

 /Könyvtári Híradó 2000. szeptember/

 Babits Mihály emlékház

 Kánikula…információszegény állapot a mai információgazdag világban…a sportverseny progprampontjai kibővítve a tájékozódási versennyel Monspart után szabadon…fakultatív önálló térképhasználat a különböző helyszínek felkutatása, és elérése céljából… „Fedezd fel Esztergomot a magad erejéből”… néhol eltévedések, és eltévelyedések a kiszemelt programoktól…éjszakai több kilométeres gyalogtúrák szállásmegközelítés céljából…egyetemi szintű tudományos előadások, ahol elgondolkodhatunk, hogy egy községi könyvtáros mit profitálhat  ebből…és mi? a közkönyvtáriak?…szüntelen kérdések, hogy a Gyerekkönyvtáros Szekció miért nem?…elmaradt Várszínház előadás, megmaradt estélyi ruhákkal…köszöntő felirat keresése, hátha megtudják a városlakók, hogy kik azok a lilacédulások…

Hiába, közelít augusztus 20. , nem ránk készültek. 

De…fantasztikus könyvtárosok, akik mindezt derűvel, a helyzeteken való vidám felülemelkedéssel, néhol a túlélés, rezignáltság, végkimerülés jeleivel fűszerezték…

Hiába a könyvtáros ritka türelmes és csodákra váró fajta. 

De…a jó elnyeri méltó jutalmát…nemcsak a mesékben.

Nagyfalusi Tibor ny. esztergomi könyvtárigazgató felejthetetlen, eredeti humorú előadása a Babits emlékházhoz vezető „lankásabbik” Mont Blanc-i úton…ülünk a hegytetőn, köztünk Babits szelleme versek, történetek igézetével…

Hiába, ezért érdemes volt ide felmászni, és a „meredekebb” úton leereszkedni. Lábunk alatt már nem is érezzük a törött lépcsőfokokat, gödröket, csak Babits létezik.  

Impresszió vége. 

Visszatérek a cikkíró feladatköréhez, mely most tisztem.

A hat szekcióülés közül az ötödiket választom. /Művelődéstörténet, neveléstörténet/ Ebben befolyásol gyerekkönyvtáros lelkem, hogy itt végre a munkámhoz kapcsolódó információkhoz jutok. Nem csalódok. Feltöltődöm, mert olyan lelkes, nagy hivatástudatú előadókat hallgathatok, akik életüket teszik arra, amin dolgoznak.

- Bakó Anna és Szilágyi Erzsébet könyvtáros /OPKM/ a Scola Orbis iskolatörténeti adattárat mutatja be, mely a határon túli magyar nyelven oktató iskolák történetét is feldolgozza. Az adatbázis nagy előnye, hogy azonos program alapján van jelen minden érdekelt iskolában, ahol bármikor, bármilyen módosítást végrehajthatnak saját iskolájuk történetében.

- Róth András Lajos székelyudvarhelyi könyvtáros a gyakorlatban is bemutatja, hogy hogyan épül náluk, mit tartalmaz az adatbázis. Fáradtságos munkája igazi megszállottra vall, még nyári szünidőben is ezzel foglalkozik.

- Dr. Jáki László főosztályvezető /OPKM/ a ma polihisztora. A neveléstörténeti adatbázis alapjainak lerakása meglévő cédulaanyagán alapszik, melyet betegágyán rendez, épít tovább, mely később számítógépre kerül. Nagy lelkesedéssel beszél a Tanszermúzeum c. CD-ROM-ról, mely nagy iskolai gyűjtemények még fellelhető gyűjteményeit dolgozza fel. A pedagógiai folyóirat irodalom adatbázisa egy-két hónapon belül CD-n is megjelenik.

- Varga Katalin főosztályvezető és Csík Tibor tájékoztató szolgálatvezető /OPKM/ „Mérjük meg az irodalmat!” címmel érdekes előadást tart a kilencvenes évek tankönyves szakirodalmáról.  Bár a felét sem értjük a különféle algoritmusoknak, és egyéb mérési módszereknek, /valami még rémlik a főiskolai tanulmányainkból/, de lelkesedésük magával ragad, és átsegít az idegen szakkifejezéseken. A helyzet nem éppen rózsás, a bibliometriai elemzés alapján a NAT-os tankönyvek 1996-97-ben kiugróan magas könyvtermést hoztak, de előtte és utána is inkább a stagnálás, és hullámvölgyek jellemzők.

   Balogh Mihály főigazgató /OPKM/ méltán lehet büszke munkatársaira, kiket nem tud semmi jóval biztatni /pénz, egyéb feltételek/, egyszerűen hagyja őket dolgozni. Ez a mai világban nem kis fegyvertény.

- A szünet után Villám Judit gyűjteményvezető /Országgyűlési Könyvtár/ a Magyar Parlamenti Gyűjteményt mutatja be. Beszél arról, hogy melyek azok a kérdések, amikre leggyakrabban választ keresnek az olvasók, mi foglalkoztatja az embereket. Bemutatja a T. Ház adatbázist, a Parlamenti Naplót, mely CD-n is hozzáférhető. Az olvasók tájékoztatásában nagy segítségnek érezzük, hogy megismerhettük ezeket.

- Kovács Ilona osztályvezető /OSZK/ „Külföldi hungarica-információk szolgáltatása és gyűjtése a világhálón” címmel hasonlóan jól használható információkat nyújt előadásával. A Hungarika Névkataszter, Hungarika Információ (angol nyelven is), Hungarika WWW ugye államvizsga tétel volt. Így gyakorlatban látni, hogy hogyan működik az interneten, azért teljesen más.

A Hungarika Információnál jó lehetőség, hogy kiegészítést lehet adni az adatbázishoz egy űrlap segítségével.

A Hungarika WWW-nél szembesülünk azzal, hogy micsoda lehetőségek nyílnak meg előttünk a technika segítségével. Mélyen azért még ül bennünk gutenbergségünk, de az olvasókért mindent. Döbbenten nézzük, hogy egy tárgymutató segítségével kapcsolódhatunk a témához kapcsolódó külföldi könyvtár magyar gyűjteményéhez. Beláthatatlan lehetőségek….

- A szekcióülést Csúri Károlyné könyvtáros /Szeged, Somogyi Könyvtár/ briliáns előadása zárja. A katarzis élményével hat ránk az előadó lelkesedése, munkája, amivel a Somogyi Károly gyűjtemény értékeiről, kialakulásáról, Somogyi Károly kanonok életéről beszél.

Dr. Monok István főigazgató /OSZK/ már hármat „krákog” az idő múlására figyelmeztetőn, de feladja, már csak kedves mosolyát látjuk, amivel megadja magát az előadó magával ragadó stílusának. Estig is elhallgatnánk.

Feltöltekezve lépünk ki Esztergom utcájára, szívünkben azzal az érzéssel, hogy ha vannak ilyen könyvtárosok a mai világban, akkor semmi nem lehet veszve. Hogy nincs WC papír?…hogy nincs golyóstoll?…hogy nem tudunk elég könyvet venni?…hogy küzdünk az állandó létszámhiánnyal?…

De könyvtárosok vagyunk, és csak rajtunk múlik, hogy hogyan tesszük dolgunk. Erőt kapunk tőlük, mert ők sem dolgoznak jobb feltételek között. És mégis? …

  

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 227533
Hónap: 7459
Nap: 238