Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kati néni orra - Székesfehérvár 2015

 

p1010001.jpgKati néni, a fertályos asszony – szakmai nap Székesfehérvárott 2015.

Helyszínek: Vörösmarty Mihály Könyvtár, Tolnai u. Tagkönyvtár

Hetedhét Játékmúzeum, városnézés

Egy ideje már terveztük, hogy vezetőségi üléseinket más-más helyszínen, egy-egy vezetőségi tagunk „birodalmában” tartjuk. Kitűnő lehetőség könyvtárak és új kollegák megismerésére, az új környezetben még a szakmázás is sokkal izgalmasabb.

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna felajánlotta, hogy szívesen lát minket, és a program is olyannyira összeállt, hogy már a szolnoki vándorgyűlésen szórólapon osztottuk a lehetőséget, invitáltuk a könyvtárosokat.

Felvirradt a nagy nap, gyönyörű napsütésben érkeztünk a fehérvári állomásra, ami egész nap végigkísért minket. Egyrészt még a kedvünk is jobb lett tőle, másrészt a sétálós városnézés, sétálós ide-oda könyvtárlátogatás meghatározó része lett.

Első helyszínünk a Vörösmarty Mihály Könyvtár – Tolnai u. Tagkönyvtára volt, ahol Zsuzsa könyvtárvezető. Zsuzsánál már jártunk régebben, mikor még a Sziget utcai iskola épületében működött a könyvtár, 2012-ben ez a könyvtár és kollektívája kapta meg a Gyermekkönyvtáros Szekció Vándorbagoly díját.

Hogy hogyan került Zsuzsa és csapata ebbe az épületbe, azt a köszöntés után el is mondta. A Sziget utcai iskola tehetséggondozó iskolává alakult, így szüksége lett arra a 4 tanteremre, ahol a könyvtár működött. 2013-ban új helyet kellett keresni a könyvtár számára, az önkormányzat ezt a helységet adta, ami ezelőtt egy DVD kölcsönző volt. Rossz állapotban volt, de 10 milliós beruházással rendbe hozták. Egyik előnye, hogy a buszpályaudvar közelében, jól megközelíthető helyen, és egy lakótelep „lábában” van. Másik előnye, hogy már önállóan csak közművelődési könyvtár, így felnőtt irodalmat is kihelyeztek, folyóiratokat szereztek be, tehát bővült az olvasókör. A hagyományos szolgáltatásokon kívül még kínálnak: internethasználatot, wifit, szkennelést, nyomtatást, fénymásolást (fekete-fehér). Miután a könyvtár alapterülete drasztikusan csökkent /200 nm-ről 140 nm-re/, így a meglévő könyveket le kellett válogatni, egy része selejt lett, más része különböző településekre került.

Zsuzsa elmondta, hogy szerencsére az iskolai csoportok nem maradtak el, továbbra is van igény ilyen jellegű foglalkozásokra, és a felnőtt olvasóknak is rendezvényeket szerveznek. Felmérik, hogy milyen jellegű programokra van szükség, és az önkormányzat támogatást ad erre, a helyi képviselő szívén viseli ezt az ügyet.

A beszámoló után mi is bemutatkoztunk, röviden beszéltünk arról, hogy honnan jöttünk, milyen típusú könyvtárban dolgozunk, milyen tevékenységeink vannak. Színes a paletta: Tata, Sárbogárd, Szolnok, Budapest, Törökszentmiklós, Várpalota, Dunaújváros, Nyíregyháza, Komárom könyvtárosai találkoztak itt össze, 35-en voltunk. Természetesen a székesfehérvári könyvtárosok egy része is itt volt köztünk, másik részével majd a Vörösmarty Mihály könyvtárban fogunk találkozni.

Így el is indultunk felkeresésükre, de útközben megállított Kati néni, a fertályos asszony szobra, kinek orrsimogatása szerencsével jár, a legenda szerint. Bizony elég fényes már!

A Vörösmarty Mihály Könyvtár központi épületében Vasné Borsos Beáta Bíborka igazgatóasszony és Varga Lilla igazgatóhelyettes köszöntött minket. Az igazgatóasszony elmondta, hogy 2013-ban itt is összefonódott a megyei könyvtár és a városi könyvtárhálózat, jelenleg a KSZR-n keresztül 64 könyvtárat látnak el. Dolgozók száma 82 fő, a tagkönyvtárak hétfőnként zárva vannak, akkor látják el a KSZR könyvtárakat. 2 fő önkéntes segít, a KSZR csapat jelenleg 4 fő.

2009-ben újult meg a gyermekkönyvtár, erről Domoszlai Krisztina gyermekkönyvtáros beszélt, új olvasói tereket alakítottak ki. / legkisebbeknek a „Mesevár”, megújult olvasóterem, „tini sarok”/. Sikeres volt nyári olvasópályázatuk, közel 300 pályázat érkezett be, eredményhirdetés a Könyvtári Napokon lesz. Tapasztalatuk, hogy az alsós korosztály aktívabban használja a könyvtárat, szeptemberben a pedagógusok kiajánlást kapnak a foglalkozásokról. Szombatonként papírszínházzal, a mese témájához kapcsolódó kézműves foglalkozással várják olvasóikat. Olvasólétszámuk viszonylag stabil évek óta, ebben nagyon sok munka van, hogy ezt tudják tartani.

Alig vártuk, hogy körbenézhessünk, és egyik ámulatból a másikba estünk. Gyermekbarát környezet, jól kialakított olvasói terek, tágasság, sok könyv.

Megköszöntük, hogy itt lehettünk és máris futás tovább, mert vártak minket a Hetedhét Játékmúzeumban. Dr. Nagy Veronika néprajzkutató tart nekünk előadást: Egy kis babatörténet címmel. A Hiemer-házban kapott helyet a múzeum, állandó kiállítása a Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Európában is elismert játékgyűjteményének jelentős részét mutatja be. Szinte minden babának története van, csak kapkodjuk a fejünket, hogy hol találjuk őket. Nekem a nagy meglepetés Lencsi baba, most találkoztam is vele, idáig csak hallottam róla. 

A babáktól elbúcsúzva egy kis városnézésre indultunk. Zsuzsa megmutatta nekünk a Püspöki Palotát, az Országalmát, a Városházát, Székesfehérvár szakrális központját. Sok információt kaptunk ezekről a nevezetességekről.

Persze hogy az utunkba került a híres fagyizó is, ahol akkora gombócokat mérnek, hogy szinte legurulnak a tölcsérről.

A kellemes, napsütéses, fagyizós séta után visszatértünk reggeli kiindulási pontunkra, ahol folytattuk a szakmai eszmecserét. Mi a különbség egy iskola épületében könyvtárként funkcionálni, illetve az új helyre átköltözött könyvtárban dolgozni? Zsuzsa elmondta, hogy itt hosszabb lett a nyitva tartás, keddtől péntekig 19 óráig, szombaton pedig 17 óráig vannak nyitva. Ami gond, hogy a 200 nm-ről csökkent le a terület, jelenleg 19 ezer kötetük van. A könyvbeszerzésben is van különbség, az iskolában több volt pedagógusok számára fenntartott és a foglalkoztató könyvállomány, itt pedig jobban tudnak koncentrálni a különböző korosztályok ellátására. A Sziget utcai iskolával továbbra is megmaradt a jó kapcsolat, érkeznek foglalkozásra iskolai csoportok. A gyerekeken keresztül próbálják bevonzani a szülőket is az őket megszólító programokkal, könyvállománnyal, újságokkal. A kiállítótér nagymértékben csökkent, itt két tárló van, ahová elhelyezhetnek kiállításokat. Csökkent a könyvtárosok száma is, jelenleg a négy fő helyett 3 könyvtáros látja el a szolgálatot. Szóróanyagokon, különböző városi rendezvényeken „hirdetik” könyvtárukat, hívják, várják az olvasókat.

Megköszöntük a szíves vendéglátást, egész napos szakmai programot Zsuzsának, sikeres munkát kívántunk neki és csapatának, és útnak indultunk saját városaink, könyvtáraink felé. Ilyenkor valahogy az egység, a nagycsalád érzése hatja át az ember lelkét, hogy bárhogyan is, de mégis nagyon jó könyvtárosnak lenni. Zsuzsa pozitív, nehézségeket legyőző személyisége ehhez plusz energiát adott.

 

 

 

 
 

 

Profilkép


KépgalériaStatisztika

Online: 1
Összes: 254902
Hónap: 1265
Nap: 64